Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Η Τέχνη της Αγάπης



Για μια ζωή από την αρχή απροσκύνητη
Οδυσσέας Ελύτης

-Ποιο πρόσωπο  αγαπάς  πιο πολύ στα Ομηρικά Έπη και γιατί;
-Τι θα λέγατε στον Οδυσσέα αν τον συναντούσατε;

Όταν άρχισα να μελετώ τα Ομηρικά Έπη, ταυτίστηκα πολύ με τον Τηλέμαχο, ένοιωσα την οργή του τον παρορμητισμό της νεότητας του, τα ύπουλα χτυπήματα από τους μνηστήρες αλλά και από τους δούλους , έκανα το ίδιο ταξίδι με συντροφιά την Αθηνά, ψάχνοντας για τον "πατέρα" μου, και σε κάθε στροφή του δρόμου καιροφυλαχτούσε ο Αντίνοος. Η σκηνή όπου ο Τηλέμαχος συναντά τον Οδυσσέα και ο τρόπος που το περιγράφει ο Όμηρος είναι για μένα συγκλονιστικός.
Μεγαλώνοντας όμως άρχισα να κατανοώ και τους άλλους χαρακτήρες των Ομηρικών Επών, όπως την Ναυσικά γιατί νομίζω έπαιξα κατά κάποιον τρόπο αυτόν τον ρόλο στην πορεία της ζωής μου, αλλά με συν-κινεί  και η αφοσίωση  η αγάπη  και η φροντίδα του Εύμαιου, της Ευρύκλειας και του Φιλοίτιου. Πιστεύω ότι σε κάποια ηλικία θα μπορούσα κάλλιστα να "παίξω" τον ρόλο της Ευρύκλειας. Αγαπημένα μου πρόσωπα επίσης είναι ο Μενέλαος η Ελένη και Νέστορας -Πολυκάστη-Πεισίστρατος.

Τον Οδυσσέα τον συνάντησα ένα βράδυ στο διαδίκτυο το 2010 ψάχνοντας ένα τραγούδι, από τότε  μιλάμε συνέχεια, είπαμε πάρα πολλά, ξεκαθαρίσαμε  την ομίχλη  συνεργαστήκαμε άψογα, τραγουδήσαμε μαζί, γελάσαμε, κλάψαμε. Είχα πολλές ερωτήσεις  και ήταν πάντα εκεί για να μου απαντά. θα γράψω γι' αυτό ένα ξεχωριστό κείμενο, σαν 'ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ". Αυτή την στιγμή αν ήταν μπροστά μου θα τον αγκάλιαζα και θα του έλεγα "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΆ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ ΟΔΥΣΣΕΑ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ".


Βρήκαμε την Κλειώ απασχολημένη με μια ραπτομηχανή. Ράβε ξύλωνε σε αυτόν τον κόσμο τον καλό σαν το παλιό ομηρικό καιρό.
Φτιάχνεις κάτι  την ερωτούμε σημαντικό;
Χαμογελάει….ταίζει τα πουλιά, τα περιστέρια σώζει τις μελισσούλες και μας απαντά με  τρόπο σοβαρό.
Ετοιμάζω ένα μανδύα για ένα πρόσωπο που βαθιά αγαπώ.
Το δώρο μου για τον νικητή του διαγωνισμού του τόξου που στις 21 Ιουνίου  2014  στο θερινό ηλιοστάσιο θα ανακοινωθεί.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον αλλά ποιο ήταν  το πρωταρχικόν αίτιον να ασχοληθείς με την ραπτική την υφαντική τέχνη τεχνοτρόπιον τόσο  παραδοσιακό;


-Είχα δει ένα όνειρο πολύ αληθινό τον Φεβρουάριο του 2008 όραμα θαρρείς πως ήταν θαρρώ.Το περιγράφω εδώ   στις Ενδελεχείς Πολιτείες  με τρόπο αναλυτικό και το μοιράστηκα με ελάχιστους ανθρώπους δικούς μου που πολύ αγαπώ.
Μια ημέρα τυχαία  ψάχνοντας ένα τραγούδι ο εκτυπωτής μου άρχισε να τυπώνει ασταμάτητα χωρίς να επεμβώ. Βλέποντας τα χαρτιά την χώρα των λιονταριών  στο νησί των Φαιάκων συναντώ το 2010. Μένω εμβρόντητη . Ήταν τόσα πράγματα που ήταν οικεία και γνωστά, τα ήξερα τόσο καλά. Στην Αστραία  με έντονη συγκινησιακή  φόρτιση τηλεφωνώ και εκείνη  νηφάλια μου απαντά πως είναι μια θεατρική  ιστορία  ομηρικής  διασκευής   σε σύγχρονα έπη διαχρονικά. Ένα παιγνίδι  σουρρεαλιστικά διονυσιακό σε μία αντιπενθεϊκή βακχική διαδικτυακή σκηνή με τρόπο πολύπλευρο πρωτότυπο καινοτόμο πολύχρωμο φαντασιακά φαντασμαγορικό.Πολλοί θα το δουν , μου είπε , λίγοι θα το καταλάβουν, γιατί αυτή είναι ανθρώπινη φύση και δομή όταν το σημείο αντίληψης σκουριάσει παγώσει και σε ένα κατεστημένο τρόπο σκέψης παγιωθεί. 

Αποφάσισα να πάρω μέρος και ήταν και είναι για μένα μία εμπειρία μαγική να νιώθεις ξανά σαν  παιδί σε μια των μαγικών θαυμάτων αυλή με ένα μάγο καλλιτέχνη  ονειρευτή στην σκηνή.

Η Πηνελόπη  είχε δώσει μια φορεσιά  αρματωσιά στον Οδυσσέα ενδυμασία  που είχε υφάνει μόνη της και να συγκρατεί με μια περόνη όταν την φορά.Τον ρωτά για αυτή όταν σαν  Αίθων  συστήνεται ζητιάνος  στο παλάτι του και επειδή την γνωρίζει την περιγράφει αναλυτικά. Στο νησί των Φαιάκων γυμνός και μισοπεθαμένος παρουσιάζεται στην Αρήτη σύζυγο του Αλκίνοου βασιλιά με τα τα ρούχα της αξιοπρέπειας μιας ΑΡΕΤΗΣ και μόνο  έτσι γίνεται αποδεκτός  σε μια κοινωνία  αλκίνοης  φαιάς ουσίας ολκής. Με τα ρούχα της Αρετής και τα δώρα των Φαιάκων φθάνει σε ένα νησί που αγαπά και  ποτέ δεν ξεχνά.
Έχει σημασία κανείς στο ταξίδι της ζωής  να έχει  στόχο προορισμό και ένα δρόμο μονοπάτι με καρδιά να βαδίζει να τραγουδά  και να πολεμά.
Ποια είναι η γερή αρματωσιά της Αγάπης;

Τα Όνειρα Πολεμιστών

φτιαγμένα από ομηρική  αγάπη, λίγο αιθέριο  σύννεφο χρυσό
 και ένα έρωτα  για την γνώση την ελευθερία και την αξιοπρέπεια τρελό.

Ο Οδυσσέας φορώντας τον  κόκκινο μανδύα της αγάπης
γερή την  ομηρική αρματωσιά της Ιθάκης



Αστραία .....για την Ομηρική Πολιτεία

1 σχόλιο:

  1. Η Κλειώ έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων
    και τουριστικών επιχειρήσεων, απόφοιτος ΤΕΙ στην Θεσσαλονίκη .
    Έχει σπουδάσει ξένες γλώσσες, Αγγλικά , Γαλλικά, Ιταλικά
    με πτυχίο από τα αντίστοιχα επίσημα κέντρα τους στην Ελλάδα.
    Έχει διδάξει ως καθηγήτρια Γαλλικών , έχει εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Ηπείρου και στην τράπεζα την Εμπορική.
    ’Έχει μία κόρη στην εφηβεία και το όνομα της είναι ΕΛΠΙΔΑ.
    Σήμερα καλλιεργεί τον κήπο της και το κτήμα της, ένθερμη ομηρική οικολόγος
    αφοσιωμένη στο όραμα της Ομηρικής Πολιτείας
    και στην υλοποίηση του σε όλα τα επίπεδα της Ομηρικής Φιλοσοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά