Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ομηρική Επιστολή Άλφα


Επιστολή προς  τους φίλους  τα μέλη  της Ομηρικής Πολιτείας

Αγαπητοί μου  Πολίτες , με  την   ενωτική   έννοια του άρθρου γένους  και όχι με την διαχωριστική,  της   Ομηρικής Πολιτείας, διαδικτυακώς σας χαιρετώ.
Ο  διαγωνισμός  του  τόξου , είναι ένας  διαγωνισμός  που  προκηρύχθηκε με σκοπό την διάδοση  την μελέτη  των Ομηρικών Επών, την δημιουργία της Ομηρικής Πολιτείας  σε ουμανιστικό, πολιτιστικό πρακτικό και εργασιακό επίπεδο και την ίδρυση του συλλόγου των Ομηριστών που θα συντονίσει  και  θα στηρίξει  το έργο  σε όλα  τα επίπεδα. Αποτελεί  συνέχεια  όλης της   κατάθεσης  και  της  ενασχόλησης   της  ομηρικής ομάδας  που τα τελευταία 6  χρόνια και συγκεκριμένα από τον  Φεβρουάριο του 2008   ανέβασε και παρουσίασε τα Ομηρικά Έπη στο διαδίκτυο με ένα πρωτότυπο  βιωματικό  τρόπο.

Ο διαγωνισμός  αφορά το καλύτερο έργο άρθρο μελέτη 
με θέμα “Ο διαγωνισμός του τόξου”  στην Οδύσσεια και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτός ο διαγωνισμός με αυτό το θέμα από τότε που γράφηκαν τα Ομηρικά Έπη.
Το άρθρο θα  πρέπει να περιέχει  12000 περίπου λέξεις και θα συνδέει τα κάτωθι ερωτήματα σε ολοκληρωμένη  συμπεριεκτική απάντηση:
1.Πόσοι και ποιοι είναι οι σταθμοί  νησιά του Οδυσσέα, τι συμβολίζουν μαζί με τους πελέκεις, και  τα ονόματα των μνηστήρων σε συλλογικό και προσωπικό διαχρονικό επίπεδο ερμηνείας;
2.Ποιος ο ρόλος του Ερμή και της Αθηνάς στη διαδρομή του Οδυσσέα;
3.Ποιο  είναι το  άνομο των μνηστήρων των δούλων τους και η ετυμηγορία του Οδυσσέα;
4. Είχε δικαίωμα ο Οδυσσέας να τους σκοτώσει;
5. Γιατί δεν απευθύνθηκε πρώτα στον λαό της Ιθάκης ;
 6. Ποια είναι η πρόταση του Ομήρου  για ειρήνη στη σύγχρονη εποχή;
Το άρθρο  δεν είναι εύκολο,  απαιτεί  ιδιαίτερο χειρισμό  αλληγορικής  αντιληπτικής  και συνδετικής ικανότητας  και σύγχρονης ερμηνείας που υπερβαίνει   τον  μέσο όρο ακόμη και της  καθιερωμένης κατεστημένης   διανόησης   αυτών που θέλουν να σκοτώσουν τον  Όμηρο σε  πανεπιστημιακές  δογματικές  τυπολατρείες   ,όπως αποφαίνονται στο εξαιρετικό τους βιβλίο οι DAVIS HANSON AND JOHN HEATH.
 «Ποιος σκότωσε τον  Όμηρο»

 Ο χρόνος  είναι λίγος . Η προσθεμία τελειώνει την εαρινή ισημερία  .Το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ είναι το ελάχιστον που μπορεί να υποσχεθεί και να εγγυηθεί η ομηρική ομάδα ως ηθική επιβράβευση και αμοιβή για μια τόσο κοπιαστική εργασία. Δεν ακολουθήσαμε την κλασσική  οδό, δηλαδή την προκήρυξη του διαγωνισμού μέσα από ένα επίσημο φορέα  και συλλόγου. Πρώτον γιατί δεν υπήρχε αυτός ο φορέας, δεύτερον γιατί θέλαμε να είναι τελείως  καινούργιος και καθαρός  και να δημιουργηθεί  μετά με την συμμετοχή  νέων ανθρώπων από την Αρχή ξανά και, βεβαίως   γιατί δεν ακολουθούμε πάντα την πεπατημένη οδό αλλά μερικές φορές και την λιγότερη  περπατημένη.

Η διαχειριστική ομάδα, Μπαλούμη Ευαγγελινή, Μπαλούμη Κλεονίκη, Ηλίας Σκαλτσάς  Διονύσιος Φραγκεδάκης  είναι και η κριτική επιτροπή μαζί με τον Δ. Βαρβαρήγο  που συμμετέχει ευγενώς, φυσικά και η απήχηση στο κοινό. Όλες οι συμμετοχές  θα αναρτηθούν  για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια,  για  να συζητηθούν και να σχολιασθούν  στο χρονικό διάστημα των 3 μηνών μετά την εαρινή ισημερία  μέχρι το τελικό αποτέλεσμα  και την ψηφοφορία  που θα λάβει χώρα στο θερινό ηλιοστάσιο.
Παραλλήλως και για λόγους στήριξης   της  ιδέας   και μόνο,  πλαισιώνουν τον διαγωνισμό παλαιοί και νέοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δημιουργοί με έργα τους ποιήματα άρθρα βιβλία μουσική συνεντεύξεις   σκέψεις  ιδέες  προτάσεις τους  γύρω  από τα Ομηρικά Έπη και την Ομηρική Πολιτεία.
Από μέρους της επίσημης πολιτείας δεν τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες για την υποστήριξη του έργου σε αντίθεση με τον ευφάνταστο συγγραφέα των προσδοκιών Κάρολο Ντίκενς. Η επίσημη πολιτεία μέχρι τώρα απέδειξε πως δεν είχε την δυνατότητα  ή, την βούληση να κάνει κάτι  προς  αυτή την κατεύθυνση  λόγω ηθικής και χρηματικής χρεωκοπίας  και φυσικά  τα έξοδα που έγιναν για τους Ολυμπιακούς αγώνες και οι εγκαταλελειμμένες   εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν  να στεγάσουν το όραμα  της Ομηρικής Πολιτείας συνηγορούν μάλλον  στην δεύτερη υπόθεση. Άλλωστε είναι πολύ απασχολημένη με τα  σκάνδαλα των  μανδαρίνων της και πολύ ικανοποιημένη που πατάσσει την φοροδιαφυγή  συλλαμβάνοντας  τον περιπτερά που δίνει τσίχλα χωρίς απόδειξη και την ψιλικατζού που δίνει μισό κομμάτι ψωμί  στον σύγχρονο Άϊ Γιάννη και δεν το δηλώνει στην εφορία. Την αφήνουμε απερίσπαστη στο θεάρεστον κυβερνητικό έργο  να εκτελεί  υπάκουα και υπήκοη τις εντολές και διαταγές των  δανειστών της και των   ηγεμόνων κυρίων της.

Θέλουμε να πιστεύουμε , ευελπιστούμε  πως ο Νέστορας, ο Μενέλαος ο Τηλέμαχος  η Ελένη  η Ευρύκλεια ο  Κύκλωπας ο Έκτορας η Εκάβη οι Σκύλλα και η Χάρυβδη μπορούν να συγκριθούν και να συναγωνισθούν επαξίως  με  το τρενάκι του  τρόμου, τον συμπαθή  Μίκι , Ντόναλντ , τον Γκούφη και τις άλλες χαριτωμένες φιγούρες της   μαγικής  Ντίσνευλαντ και να τις ξεπεράσουν.

Με την ελπίδα αυτή σας γράφω αυτή την επιστολή
 ιδιοχείρως και 
σας ασπάζομαι
Αστραία

1 σχόλιο:

  1. Την ελπίδα σου μοιραζόμαστε και εμείς...ότι οι Ελληνες θα ξυπνήσουν απο τον λήθαργο αιώνων, και θα απαντήσουν επιτέλους...με τον τρόπο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα είναι δρόμος... αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά